Nieuws

Hoe kan Tim Merlier zijn rol van underdog uitspelen? Verlengt Timo Kielich zijn titel? Zorgt Turner voor een verrassing? En kan Lechner haar elfde titel grijpen?

Hoe kan Tim Merlier zijn rol van underdog uitspelen? Verlengt Timo Kielich zijn titel? Zorgt Turner voor een verrassing? En kan Lechner haar elfde titel grijpen? Tijd voor een vooruitblik naar de strijd om de nationale veldrittitels van aanstaande zondag.

Het strand van Sint-Anneke in Antwerpen, Camiel’s Carrousel in Rucphen, Sports Village in Shrewsbury en de technische passages van Schio. Zowel in België, Nederland, Groot-Brittannië als in Italië strijden onze Creafin-Fristads pionnen voor de medailles aanstaande zondag tijdens de nationale veldritkampioenschappen.

In België strijkt het BK-circus neer op het strand van Sint-Anneke in Antwerpen. Bij de heren elites is het uitkijken naar underdog Tim Merlier. Merlier kan zondag voor een unicum zorgen: hij zou 'zomaar' de eerste Belgische kampioen op de weg én in het veld kunnen worden.

“Maar dat belooft een loodzware opdracht te worden”, beseft Tim. “Ik moet zeggen dat ik na de parcoursverkenning wat teleurgesteld was. Het parcours van de Scheldecross lag mij toch wel beter. Ik gok op Iserbyt zondag, het parcours is helemaal op zijn lijf geschreven. Korte, scherpe bochtjes en de snelheid er voortdurend uit.”

“Zelf wil ik zeker en vast meedoen voor de medailles. Wat mijn Belgische wegtitel met mij doet? Wel, het neemt vooral veel druk weg. Het zou uiteraard héél mooi zijn moest ik een unieke dubbel kunnen realiseren maar dat is zeker geen must. Lukt het, dan lukt het. Lukt het niet, dan heb ik die Belgische titel op de weg nog steeds.” Ook Gianni Vermeersch en Gert Smets strijden zondag mee op het BK bij de heren elites.

Naast Tim Merlier wordt het ook met argusogen uitkijken naar Timo Kielich die in het zand zijn Belgische titel bij de beloften mag verdedigen. “Als je de uitslagen van de laatste weken bekijkt, wordt veel duidelijk denk ik. Anderzijds, het klinkt cliché maar het is wel zo: een kampioenschap moet altijd gereden worden. Ik heb in ieder geval vertrouwen getankt.”

Vorig jaar voerde Kielich een onemanshow op, dat ziet hij dit jaar anders. “Ik denk niet dat het parcours zich er dit jaar toe leent om van start tot finish aan de leiding te rijden. Ik verwacht dat het een spannende cross gaat worden met Niels Vandeputte en Yentl Bekaert als belangrijkste concurrenten.”

Onze andere belofte Ben Turner trekt zondag naar het Britse Shrewsbury, al is daar geen apart beloftekampioenschap. Met een talent als Pidcock lijkt zilver het hoogst haalbare, maar ook hier moet de strijd nog altijd gestreden worden. Sieben Wouters is dan weer aan de slag in Rucphen. Leuk detail: onze ploegleider Camiel van den Bergh is parcoursbouwer.  

Naast onze heren is het ook uitkijken naar Eva Lechner. Eva – een échte kampioenschapsrenster – verdedigt in Schio haar titel. Lechner gaat er op zoek naar haar elfde Italiaanse veldrittitel, mogelijk haar 25ste Italiaanse elite-titel ooit (over meerdere disciplines). 

“Ik verwacht vooral Alice Maria Arzuffi als voornaamste concurrente maar op een kampioenschap duikt er altijd wel een verrassing op. De omloop is volledig nieuw voor mij, ik heb me laten vertellen dat het een erg technisch rondje is. De missie is in ieder geval duidelijk: mijn titel verlengen”, sluit Eva vastberaden af.

Ook onze ploegmanager Bart Wellens laat zijn licht schijnen op de titelstrijd op de verschillende fronten. "Ik zag met Tim iemand met veel moraal na de verkenning woensdag. Het parcours ligt hem niet 100%, maar ik zie Tim zondag echt ver komen. Gianni rijdt een wedstrijd in een wedstrijd, het BK dient voor hem ook als wedstrijd om zich in de WK-selectie te knokken." 

"Met Braam zal het afwachten zijn, hij is nog wat herstellende van een knieblessure. Voor Gert is het BK vooraf al een teleurstelling. Gert focuste zich op het BK bij de elites zonder contract, maar door de nieuwe regels komt hij daar niet voor in aanmerking. Onbegrijpelijk als je weet dat Gert een job combineert met zijn wielercarrière." 

"Timo op zijn beurt is topfavoriet, maar bij de beloften belooft het een open BK te worden met heel wat kanshebbers. Het zal vechten worden, maar een verlenging van zijn titel zou ervoor zorgen dat hij zonder druk naar het WK kan. Onze andere belofte Ben Turner heeft de pech om te moeten opboksen tegen het fenomeen Tom Pidcock, maar een podiumplaats in voor Ben een absolute must." 

"Tot slot komt Sieben Wouters in actie in Nederland en Eva in Italië. Sieben zat de laatste crossen in een dipje, hopelijk kan hij zondag ook strijden voor het podium en een WK-selectie. Het klinkt misschien straf, maar als alles meezit denk ik dat Sieben podiumkandidaat is. Eva heeft de laatste tijd vaak laten zien dat ze écht goed op dreef is, zij is zonder twijfel de grootste favoriet op het Italiaans kampioenschap." 

 

 

Foto - Photopress.be 

Team